Månedens køretøj september 2019 – München

Nye drejestiger til BF München. Foto: Jesper Lind Arpe

I Bayerns delstatshovedstad München har brandvæsenet en lang tradition for, at når de siger ensartet materiel, så mener de ensartet materiel. I modsætning til mange andre tyske storbyer, køber Berufsfeuerwehr München typisk store antal fuldstændigt identiske køretøjer. Rationalet er, at store udbud typisk giver en god pris, at alt mandskab er uddannet til at betjene alle standardkøretøjer, og at det giver store fordele ved servicering og reparationer, og dermed en stor fleksibilitet i køretøjslogistikken, når alle stationer kører med de samme køretøjer.

Tilbage i slut-70’erne udviklede Magirus sammen med brandvæsenet i München den kendte nedbyggede ”Münchener Leiter” (München-stige), som jo også blandt andet Københavns Brandvæsen har anvendt næsten konsekvent som drejestigetype siden begyndelsen af 80’erne. I slutningen af 90’erne fik Berufsfeuerwehr München så den næste generation af nedbyggede Magirus-stiger, denne gang på MAN-chassis. Siden 2016 har tredje generation nedbyggede drejestige været i drift i München.

Sammen med brandvæsenet i Augsburg er der indkøbt 17 stk. identiske drejestiger, Magirus-model ”M 32 L-AS CS-GL RC300”. Oversat til almindeligt dansk betyder det en 30 m stige med computerovervåget styring og stabilisering, 300 kg redningskurv, drejelig bagaksel og knækled med ét stigeløb efter knækket – og en maksimal arbejdshøjde på 32 m. Drejestigen er bygget på en IVECO 160E32, altså et 16 tons IVECO-chassis med 320 HK-motor. For at lette kørslen er der indbygget fuldautomatisk Allison-gearkasse.

München tegner sig for 15 af de nye drejestiger fordelt med én til hver af de 10 døgnbemandede stationer og 5 til uddannelse og til reservebeholdningen. Stigerne er leveret i 2016, men stigetypen er først endeligt taget i drift i 2017. Stationerne 4 Schwabing og 5 Ramersdorf var de første, som fik de nye stiger i drift, mens stigen på billedet er M-F 1387 fra station 7 Milbertshofen.

”Jamen der var da udstillet en München-stige på Interschutz ”Rote Hahn”-messen i Hannover i 2015!??” – Ja og nej. Magirus udstillede en demomodel magen til Münchens bestilling, og for at vise, at et stort brandvæsen allerede havde bestilt den helt nye model, blev demomodellen dekoreret  i München-design.

  • Beredskab: Berufsfeuerwehr München
  • Station: Milbertshofen (Station 7)
  • Køretøjstype: Drejestige
  • Fabrikat: IVECO 160E32
  • Opbygning: Magirus M 32 L-AS CS-GL RC300
  • Årgang: 2016
  • Foto: Jesper Lind Arpe

Månedens køretøj er en kort præsentation af et vilkårligt brand- og redningskøretøj fra et ligeledes vilkårligt beredskab – dog sædvanligvis fra Danmark, Skandinavien eller det øvrige Europa. Der er ikke nødvendigvis tale om nye køretøjer. Gamle køretøjer, herunder veterankøretøjer, kan også forekomme.

Denne side anvender cookies for at forbedre din brugeroplevelse. Du kan læse mere om cookies og om vores privatlivspolitik her:  Læs mere