Beredskabskorpsets køretøjer del 3

Civilforsvarskorpset, 1955-1979, Mercedes-æraen

Mercedes 911


Året 1955 blev et skelsættende år i CF-korpsets historie, i hvert fald materielmæssigt. Fra 1955 blev Mercedes Benz korpsets stamleverandør af automobilsprøjtechassiser. I det seneste halve århundrede har ingen anden bilproducent i den grad tegnet sig som CF-leverandør.

Når beredskabsfolk på over 25 år tænker CF, så tænker de også Mercedes 911 - den klassiske rundsnudede Mercedes-lastvogn, der fuldstændig har domineret korpsets vognpark siden midten af 1960’erne, hvor modellen kom på markedet.

Vi skal dog lige tilbage igen til starten af 1950’erne for at beskrive begyndelsen på Mercedes-æraen. At det netop blev Mercedes, der blev stamleverandør, var lidt af en tilfældighed. Forklaringen skal findes i den politiske situation i efterkrigstiden.

Tilbage i 1950-51 havde Mercedes fabrikkerne i Stuttgart fremstillet en stor ordre firehjulstrukne lastvogne af typen MB 311/312, som var bestilt af Kina. I mellemtiden havde Kina imidlertid fået kommunistisk styre og “meldte sig ud” af verdenssamfundet. Som bekendt var Tyskland blevet delt i fire besættelseszoner efter krigen, og Stuttgart lå i den amerikanske zone. Disse to forhold gjorde, at ordren på MB-lastvogne blev annulleret, hvorefter Mercedes fabrikkerne satte chassiserne til salg til en meget favorabel pris.

Klik her for at læse hele artiklen (pdf). Åbner i nyt vindue.