Månedens køretøj april 2018

Slangetender - en uddøende race

Mercedes Benz 300 GD slangetender


Fra tidligere at have været et standardkøretøj ved de fleste landbrandvæsener - og ved mange bybrandvæsener, er slangetenderen på tilbagetog.

Mange steder udfaser man de gamle tendere uden at anskaffe sig nye eller man giver køretøjerne nye roller, som miljøvogne, bådtrækkere og andet. Der leveres dog stadig enkelte fabriksnye, traditionelle slangetendere, men der er oftere og oftere tale om kombinations- og specialkøretøjer.

Der kan være mange forklaringer på denne tendens. Èn kan være, at slangetenderen som begreb forsvandt i forbindelse med beredskabsreformen i 2005/2007, med etableringen af den risikobaserede dimensionering.

Et af de steder man fortsat har en slangetender i drift, er i Ringsted. ST 3 blev leveret til det daværende Ringsted Brandvæsen i 1989 af Bohnstedt-Petersen i Hillerød. Ved levering var tenderen monteret med en bærbar Aster 71 pumpe med en ydelse på 1100 l/min. I 1998 blev Aster pumpen udskiftet med en bærbar Ziegler TS 6/6 pumpe med en ydelse på 600 l/min. Derudover består oppakningen af 735 m B-slanger, en 500 W generator samt en Ruberg WR27 påhængspumpe.

Ringsted Brandvæsen blev i april 2015 en del af Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

Giv dit bud på månedens køretøj.

Månedens køretøj er en kort præsentation af et vilkårligt brand- og redningskøretøj fra et ligeledes vilkårligt beredskab - dog sædvanligvis fra Danmark, Skandinavien eller det øvrige Europa.

Der er ikke nødvendigvis tale om nye køretøjer. Gamle køretøjer, herunder veterankøretøjer, kan også forekomme.

Du har mulighed for at give dit bud på månedens køretøj. Send os et eller flere af dine egne digitale billeder i en god opløsning samt de oplysninger du har om køretøjet, beredskabet, årgang, hvem, der har stået for opbygning m.v.

Hvis vi bringer dit billede, og hvis du er medlem af Dansk Selskab For Brandkøretøjer, deltager du i lodtrækningen om et gavekort på. kr. 150,00.

Trækningen foregår i forbindelse med foreningens julearrangement i december. Arrangementet annonceres på foreningens medlemsforum.

  • Beredskab: Ringsted Brandvæsen
  • Station: Ringsted
  • Køretøjstype: Slangetender
  • Fabrikat: Mercedes Benz 300 GD 4x4
  • Årgang: 1989
  • Opbygning: Jørgen Bøgely A/S Karosseriværksted
  • Pumpe: Ziegler TS 6/6 og Ruberg WR2700 (påhæng)
  • Fotograf: Tony Frimodt