Preiser byggesæt – i skala 1:87

Preiser byggesæt - i skala 1:87

Let tilgængelige byggesæt fra Preiser.

Inspireret af et indlæg på foreningens medlemsforum, skal jeg her prøve at berette om mulighederne for at bygge danske brandkøretøjer ud fra de relativt let tilgængelige byggesæt fra firmaet Preiser.

Preisers byggesæt er hovedsageligt baseret på de chassiser, der var almindelige for tyske, og faktisk også for en del danske, brandkøretøjer i 1970'erne og 1980'erne.

Således har Preiser en stor mængde forskellige modeller bygget op på snude-MAN, snude-Mercedes ("Kurzhauber"), braksnude-Mercedes, snude-Magirus (både "Eckhauber" og "Rundhauber").

For relativt urutinerede modelbyggere, er Preisers sæt efter min mening en god start. Ved at samle et sådant sæt får man en idé om størrelsesforhold, typiske arbejdsrutiner, ens egen fingersnilde og ikke mindst ens tålmodighed. Samtidig kan man – hvis man ellers vælger de rigtige sæt – faktisk bygge autentiske danske brandkøretøjer næsten lige ud af kassen, dvs. stort set uden ændringer.

Preiser-sættene er også et godt udgangspunkt for lettere ombygning: Flere af dem kan med f.eks. en hjemmebygget materielkasse eller en let modificeret kabine bringes til at ligne danske forbilleder. Men først lidt om de generelle udfordringer ved at bygge lige netop danske brandkøretøjer.

Øverst på siden kan du se billeder af de køretøjer, der bliver omtalt i artiklen.

Klik her for at læse hele artiklen (pdf). Åbner i nyt vindue.